úterý 28. června 2016

Hotýlek / Alena Mornštajnová

Anotace: Některé věci jako by existovaly mimo čas. Zůstávají stejné navzdory dějinám, válkám, totalitním režimům i počasí. Takový je i hotel – vlastně spíš hodinový hotýlek – pana Leopolda, založený v dobách první republiky a nabízející párům potěšení a rozkoš za protektorátu, a dokonce i poté, co ho znárodnili komunisté. Oč více přímočaré lásky ale nabízely hotelové pokoje, o to osudovější a dramatičtější vztahy se odehrávaly v rodině majitele a posléze správce.

Po velmi úspěšném románu Slepá mapa, popisujícím dramatické životní osudy tří generací žen, se v nové knize autorka věnuje především mužskému hrdinovi: Leopoldovu vnukovi Václavu Mánesovi, který převzal vedení hotýlku v šedesátých letech. Václav je muž bez jasných názorů i charakteru, což mu umožňuje obratně proplouvat komunistickým režimem a držet rodinný podnik stále pohromadě. To má však zničující vliv na vztahy v rodině i životy lidí, kteří se ocitnou v jeho blízkosti. Ve svém novém románu Mornštajnová potvrzuje, že je rozenou vypravěčkou, která dokáže čtenáře strhnout.

Zajímalo by mě, kolik procent vaší četby pokrývají knihy českých autorů. Schválně, koukněte se do svého seznamu a kolik takových knih jste v poslední době četli? Pokud se někdo z vás vyloženě nezaměřuje na české spisovatele, věřím, že tam mnoho knih nenajdete. Není to škoda? Je! Proto jsem si teď stanovila nový cíl, každý měsíc přečíst alespoň jednu knihu od českého autora a zde je hodnocení mé první.

Přemýšlíte často, jak se poznali vaši rodiče, prarodiče? Proč se vaše životní cesta stočila právě tímto směrem a ne jiným? Jaké by to bylo, kdyby… Tato kniha vám na žádnou z vašich otázek neodpoví, ale poskytne vám zajímavý příběh jiné, ne zrovna šťastné rodiny. 

Václav měl smůlu už od narození. Smrt otce, maminka hledající lásku a útěchu u stále se střídajících nápadníků, a v neposlední řadě nástup komunistů. Jediné štěstí, které ho potkalo, bylo, že pro něj ženy a dívky měly slabost, ale on si toho mnohdy ani nevšiml. Dospělý Václav mi nebyl vůbec sympatický. Dost často se choval sobecky a nedomýšlel následky svých činů. V jeho životě bylo však mnoho zajímavých postav, ať záporných či kladných, díky kterým je příběh jeho rodiny tak poutavý.

Čtení této knihy mě hodně bavilo. Občas jsem se usmívala, jindy zapojila svůj smysl pro černý humor a mnohdy mi bylo z rozhodnutí hrdinů smutno. Líbil se mi způsob autorčina psaní. Když popisovala nějakou tragédii, zbytečně dlouho se jí nezaobírala, neřešila, proč se to stalo, příběh bez zbytečného patosu plynul dál. Chvílemi jsem trochu přemýšlela, kdo je v jakém příbuzném stavu k té či oné postavě, na zážitku z četby mi to však neubralo.

Hodnocení: *****

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem ráda za jakékoliv připomínky, dobré i špatné, pokud budou psané se slušností. =)



blogger template by lovebird